9/27/10

I can do anything I want to do really, I might as well.*


Workshop!

Event: Textile Product Development

Assignment: Develop a module based design
of mass customizable garment that better 
fits women. 

Our outcome: Lot of fun and great laughs :) 
We had some great ideas and we ended up with an internet based French shoe design company! 


* Quote is from Robbie Williams ;)




9/26/10

One Month!

Me tähistasime reedel (ja tegelikult ka juba neljapäeval:) oma esimese kuu möödumist Rootsis olemisest. Täitsa uskumatu! Siin olles ei saa kohe kuidagi aru, et terve kuu on siin elatud. aga kalender seina peal väidab kangekaelselt, et just nii on lood... Nädalad kaovad üli üli kiiresti, päevadest siis rääkimata...
Esmaspäeval kooli minnes mõtled, et oh tore, terve pikk uus nädal on ees ootamas....järgmine mõte on aga tavaliselt see, et käes on neljapäeva õhtu ja garderoobi ees seistes on vaja välja mõelda mingi tore outfit peole minekuks... siis on käes nädalavahetus ja jälle uus esmaspäev...
Tagasi vaadates, on selle kuu jooksul nii nii palju igasuguseid asju juhtunud...palju toredaid ja veel toredamaid mälestusi:)

Ühel kenal koolipäeval saime tuttavaks ühe neiuga, kes pärit...üllatus- üllatus...Eestist!!! Sõime koolis lõunat ja kuidagi täiesti kogemata vesteldes ühe Pakistanist pärit kutiga selgus, et ta tunneb siin veel ühte eestlast peale meie. Meie üli väga väga üllatunud nägusid nähes, tutvustas see Pakistanist pärit tüüp meid Martaga. Marta õpib siin moedisaini. Juba teist aastat. On pärit Eestist ja koduülikooliks EKA. Väga lahedalt uskumatu.

Järgmine lugu on ilmselt juba Göteborgist! Nägemiseni:)

9/20/10

esmaspäev on peaaegu otsa saanud...

....Hommikul silmi lahti tehes paistis päike ja kogu meie kodu ümbrus oli valgesse uttu mähkunud...väga sügise moodi olemine...täna sai selga panna mantli, saapad ja kindad :) jeeeiii

Meil on sellel nädalal igal päeval kool. Täna harjutasime rootsi keelt (ma oskan nüüd öelda millal mu sünnipäev on:) ja kella tunnen ka:) babysteps...
Homme oleme terve pika päeva hommikust õhtuni creative businessmanship loengus. Loen hetkel ühte moekultuuri raamatut ja leidsin sealt ühe lause, mis mulle väga meeldima hakkas: "Big city fashion collections are self-indulgent side-shows of the impossibly rich watching the impossibly thin wearing the unwearable"

Hmmm.... aga moe juurest otsejoones söögi juurde suundudes...me tegime täna õhtul suure hurraaga omast arust tatraputru :) Valmis saades selgus aga meie suureks üllatuseks, et potis ei olnud üldsegi mitte tatar...vaid hoopis miski odra moodi asi. Ehk siis, jätame nüüd ilusti meelde, et tatar on rootsi keeles "bovete" ja oder "kornris". Me vist jätkame hetkel pastaga :) 

Ma tahtsin veel jagada ühte eriti geniaalset retsepti, mille ma paar päeva tagasi kogemata avastasin- šokolaadikeeks hapukapsaga. Kõlab isuäratavalt! Või kuidas? :) No kuidas saab kokku panna hapukapsa ja šokolaadi!?!? :) 

Aga ma lähen nüüd oma moeraamatut edasi lugema. Homseni!

9/18/10

ghosts and chocolate cakes

Ma nägin eile hommikul kummitust:) Päriselt!
Seisin üksinda keset tekstiilikooli fuajeed ja ootasin Meelikat ja järsku läks üks klaasuks minu ees lihtsalt ise lahti!... Ja siis jälle kinni tagasi....Ilmselgelt oli liikvel üks kohalik kummitus...sest uksed ei avane ja ei sulgu ju lihtsalt iseenesest!!! Kui siis ainult filmides ja unedes aga ma olen üpris veendunud, et ma ei sattunud kogemata filmivõtetele ning olin ärkvel ka juba....
....see päev sai igatahes huvitava alguse....

Täna hommikul ma kummitust ei näinud. Selle asemel küpsetasin hoopis koogi:) Šokolaadi toorjuustu koogi mustikatega... :) Õhtul on Wine&Dine ühe neiu juures...

Nii nagu Inglismaal, räägitakse ka siin vestlustes peaaegu alati ilmast. Seda sellepärast, et siin sajab umbes 20 minutit ja siis paistab päike.... ja siis hakkab jälle sadama. Ja nii  tavaliselt hommikust õhtuni. Ega siis ei saagi kohe kuidagi teisiti, kui pidevalt imestad, kui aknast välja vaatad. Hommikuti ei tea kunagi, mida selga panna aga üks on kindel- vihmavari on best friend! Ja kummikud peaks ka muretsema...
Ja vaikselt vaikselt hakkavad puude lehed värvi muutma. Mul on selline tunne, et siin võtab see kauem aega kui Eestis. Targad vanemad inimesed rääkisid, et septembris sajabki siin koguaeg vihma aga oktoober seevastu pidi olema kuiv ja päikeseline. Ja hästi värviline:) Ma arvan, et oktoober on siis siin mu lemmikkuu:) Sest ma armastan päikeselist ja punase-kollase kirjut sügist.

9/12/10

mmm...pidu pidu pidu:)

Tsau tsau!

Niisiis...lühike ülevaade meie viimaste päevade tegemistest. Eelkõige pidudest seekord:)

Neljapäeval käisime kõigepealt welcome dinneril. See oli student buddy`de korraldatud viimane üritus meie sotsiaalses kalendris. Introduction week sai sellega oma ametliku lõpu. Õhtu oli täitsa nauditav. Palju head süüa ja järjekordsed tutvused uute inimestega= väga kena olemine. Pärast restorani suundusime edasi ühikasse ühe hispaania kuti sünnipäevapeole:)

Reede õhtuks oli meil kindel plaan minna klubisse tantsima. Valisime siis välja ühe klubi, mitte eriti suurest valikuvõimaluste hulgast muide. Kohale jõudes selgus, et seal esinevad täna paar rockbändi. No okei siis. Lähme rokime!
Pärast esimese bändi esimesi lugusid jagunes seltskond kaheks- osad meist jäid "rokkima" tantsupõrandale...ülejäänud leidsid teisel korrusel vaiksema nurga, kus juttu rääkida....tantsimisest ei tulnud midagi välja sellel õhtul.
Teisena lavale tulnud bändi liikmed olid mingil põhjusel kaetud punase värviga, mis pidi olema vist nagu veri või midagi sellist...laulmisega ei olnud kellelgi midagi pistmist ja väljanägemine ei olnud vaatamistväärt...tulemus- rockbände me siin linnas enam kuulama ei lähe.

Laupäeval suundusime teisele katsele. Seekord klubisse nimega X & Y. See on selle linnakese vaieldamatult kõige lahedam klubi. Ja meil oli super lahe õhtu:) Muusika oli super ja inimesed olid ilusad:) ja kõigil oli hea tuju ja lõpuks ometi sai tantsida! :) Midagi rohkemat sellel hetkel vaja polnudki.
Klubid avatakse siin muide kell 10.00 ja suletakse 2.00.
Ja pühapäeval käisime ühel soome neiul külas. Uudistamas, kus/kuidas teised tudengid elavad ja niisama maailma asju arutamas...

Homme hommikul vara alustame rootsi keelega...nii et tänaseks kõik!

9/8/10

tervitused ressursikatele! :)

Ja eriti Terjele! Meil siin on väga põnev lugeda, millega te seal tegelete:)

Meie äratuskell helises täna hommikul 7.15. Uni oli magus ja kange tahtmine oli edasi magada, aga üles me saime, ja kooli jõudsime.
Esimene loeng algas kell 9.00 ja selleks oli creative businessmanship. See on see tund, mida alustame muusikavideoga ja tänaseks looks oli "Moon River" filmist "Breakfast at Tiffanys".
Creative businessmanship on kohutavalt põnev aine, mida tegelikult kuulavad siin koolis eelkõige magistri tudengid. Meie kaks oleme suhteliselt ainukesed, kelle jaoks on tegemist üpris tundmatu uue teemaga...aga me oleme tublid ja õpime kogu selle materjali inglise keeles selgeks. Kui kõik hästi läheb!:)
Niisiis... täna saime kõige muu hulgas teada, millega peab tegelema rõivafirmas töötav sisseostja ning milline näeb välja terve aasta kollektsioonide planeerimise kalender. Õppisime CMT ja Fullprice model`i plusse ja miinuseid ning arutlesime selle üle, kas ettevõttel on kasulikum omada ise tehast või tootmisteenust sisseosta...
See aine sai läbi kell 15.30! :)

Kell 16.30 hakkas peamajas rootsi keele tund. Eelmisel korral õppisime ära tähestiku ja numbrid:) Selgeks said ka tervitused-tutvustused ja muu selline. Täna oli grammatika kord.
Põnev on inglise keeles õppida rootsi keelt, ise mõeldes samal ajal eesti keeles ning kuulates naabrit, kes üritab sulle midagi seletada saksa keeles:)

Tänane koolipäev sai lõpu kell 19.30.
Ja kui ma selle postituse kirjutamise lõpetan, on käes uneaeg! :)
Täna oli pikk päev!

9/5/10

parim viis veeta pühapäeva on....?

...minna loomaeda muidugi!:)

Hommikul silmi lahti tehes oli esimene mõte, et akna taga ainult päike paistaks! Tänaseks oli plaanitud loomaaeda minna ja vihmaga ei oleks just kõige toredam trip ees seisnud.
Aga meie soov täitus ja terve päeva paistis päike, mis tõi kõigi nägudele laia naeratuse:)

Niisiis...Boråse loomaaed asub väga väga suurel territooriumil. Kõikidele loomadele on siin loodud lahedad  elamistingimused...neil on palju ruumi ringi joosta ja mängida...ja kui ümbritsevad külastajad, kelle kaameratele on vaja pidevalt poseerida, välja arvata...siis on elu peaaegu nagu vabas looduses.

Loomade seltskonda kuulus igasuguseid karvaseid ja sulelisi...alates flamingodest ja lõpetades mõmmikutega. Kõige lahedamad olid kaelkirjakud:) Edevamad esinejad püüdsime pildile ka:






 

9/3/10

ja ongi nädalavahetus...jeiii:)

Tsauki!
Oleme kaks päeva koolis käinud ja täiega hea meel on, et käes on nädalavahetus:)
Mõlemal päeval on olnud aine pealkirjaga creative businessmanship. Analüüsime siin moefirmade DNA-d, räägime moefirmade turundusstrateegiatest, äriplaanidest, kollektsioonide koostamise põhimõtetest ja tootmisprotsessidest ja kõigest muust sellisest...Loengutes analüüsime selliseid brände nagu Hugo Boss, H&M, Zara, Adidas....Kõige lahedam ongi, et saame siin tõeliselt ettekujutuse rahvusvahelisest moemaailmast.

Kõik selle aine loengud algavad muusikavideo vaatamisega;) Päriselt! Eile alustasime David Bowiega, täna äratas meid Elvise  "Jail house rock" :)

Järgmisel nädalal on meil loengud esmaspäeval, kolmapäeval ja reedel, pikad päevad hommikust õhtuni. Esmaspäeval hakkab ka rootsi keele kursus..nii et Talar ni svenska?

Aga nüüd on nädalavahetus...täna õhtul toimub poolparty:) ja pühapäevaks on planeeritud loomaia külastus...

Pildid sellest nädalast:

Teisipäeval oli barbeque and swimming and "Bränboll" (see on üks siinne kohalik pallimäng...midagi võrkpalli sarnast) koos rootsi tudengitega. Ujumisest ei tulnud midagi välja, sest ilma jopeta oli üpris jahe olla...grillimiseni me ka ei jõudnud, sest millegipärast olid söed jahtunud.... aga muidu oli super olemine:)




Loengute vahepeal käisime niisama linnapeal pildistamas ja poseerimas:) .... 


....Ja jänest kallistamas:)

Ühel õhtul pubi tuuril!
Kõik pubid pannakse siin kella ühe-kahe ajal kinni. Pidu läbi ja koju magama! Peod algavad seetõttu meie mõistes ka väga vara-..no nii kuue-seitsme ajal õhtul ja lõpevad samuti umbes ühe- kahe ajal. Müstika! 

9/2/10

uued tuuled moemaailmas


Tsau tsau!

Mis tegid eile? Meil oli eile koolist vaba päev...ühtegi loengut ei toimunud:) Hommiku veetsime niisama asjatades...põhiliselt koristades...ja päikest nautides... ja õhtul käisime Tekstiilikoolis kooliaasta esimest moeshowd vaatamas.

Moedisaini tudengitele oli antud aega pool päeva (mis on ikka kohutavalt lühike aeg), et välja mõelda ja valmis õmmelda üks geniaalne outfit! Tulemusi laval oli igasuguseid- nii geniaalseid kui ka mitte nii väga geniaalseid, aga arvestades seda, kui vähe oli neil aega, et kõik välja mõelda ja valmis teha- said nad kõik suurepäraselt hakkama.






Lisaks showle nautisime suure rõõmuga pärast showd pakutud suupisteid...alates grillkanast ja lõpetades meloniga...tühja kõhuga tudengid said kõik kõhu väga täis ja lõpuks anti veel kaasa ka! Järgmine kord läheme juba ainult söögi pärast moeshowle;)